Patronat Municipal d'Escoles d'Infants de l'Ajuntament de Palma

logo-pe
Les escoles d’infants públiques de Palma estaran bonificades al 100% en tota l’etapa 0-3 anys durant l’horari lectiu

16 de febrer de 2023

La Junta de Govern ha aprovat avui la modificació de l’ordenança que regula els preus públics de les 12 escoles d’infants que depenen de Cort i el Govern. 

S’estableix una bonificació del 100 per cent en el tram comprès entre les 8.30 hores i les 15 hores que inclou el berenar i el dinar, que entrarà en vigor el curs que ve i beneficiarà a 948 infants.

 S’estableix una quota mensual econòmica per a les famílies que emprin el servei d’acollida de matí  i el servei d’horabaixa.

Palma, 15 de febrer de 2023.- La Junta de Govern ha aprovat avui la modificació de l’ordenança que regula el preu públic de les escoles d’infants públiques de Palma per a què el curs que ve l’horari lectiu, que comprèn entre les 8.30 hores i les 15 hores, estigui bonificat al 100 per cent durant tota l’etapa 0-3 anys. Així ho han anunciat el batle de Palma, Jose Hila; el regidor d’Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, i el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March. També han assistit la gerent del Patronat Municipal d’Escoles d’Infants de Palma, Francisca Niell, i la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa del Govern, Amanda Fernández Rubí.

El batle ha afirmat que “en moments difícils, les institucions hem de treballar de forma conjunta per a la ciutadania, això és el que hem fet”. “La nostra aposta és impulsar l’educació, ajudar a les famílies i oferir el millor servei, d’aquí la importància de la mesura d’avui, que bonifica al 100 per cent el servei que oferim entre les 8.30 hores i les 15 hores. Cap persona usuària de les escoles d’infants de Palma pagarà res en aquest tram en tota l’etapa de 0 a 3 anys”.

El conseller Martí March ha destacat en la seva intervenció la coordinació entre les dues administracions com un element clau per fer possible la millora del dia a dia dels ciutadans i ha afirmat que “la gratuïtat educativa en el nivell de 0-3 anys contribueix a l’equitat, que és fonamental en aquesta etapa, i per això, el que s’anuncia avui és una notícia molt positiva”. March ha recordat que l’Ajuntament rebrà de la Conselleria 1.170.000 euros cada curs per la gratuïtat 2-3 i que aquests ajuts s’afegeixen als que es varen posar en marxa la passada legislatura per a sosteniment d’aules 0-3, que han suposat el 2022 a Palma un total de 1.024.443 euros. A més, actualment està prevista la inversió de 2.430.000 euros per a la creació de noves places a través de 4 escoletes noves al municipi.

El regidor d’Educació, Llorenç Carrió ha afirmat que “els 948 infants es podran beneficiar d’aquesta gratuïtat de servei dins l’horari que va de les 8:30 h del matí fins a les 15:00 h de la tarda i inclou el berenar, menjador i descans del infants també complement gratis per a les seves famílies”.

L’Ajuntament de Palma i la Conselleria d’Educació i Formació Professional signaren l’any passat un conveni de col·laboració per aplicar la gratuïtat del servei educatiu de tercer d’educació infantil, una mesura que actualment s’està aplicant. Aquest acord va suposar la modificació durant un any de l’ordenança per a suspendre’n temporalment l’aplicació durant un any. Ara s’ha donat el vistiplau a la modificació de l’ordenança per incloure com es regulen els nous preus públics de forma definitiva per adaptar-los al conveni.

D’aquesta manera, i després d’analitzar els costos i d’un estudi econòmic, s’han determinat unes noves tarifes i bonificacions, que són les següents:

  • S’estableix com a horari lectiu el tram que comprèn des de les 8.30 hores a les 15 hores. S’inclou el berenar i el dinar perquè s’aposta per un model d’escola inclusiva en què el moment de l’alimentació forma part de les situacions d’aprenentatge.
  • Aquest horari es bonifica al 100 per cent, és a dir, tindrà cost zero per a les famílies.
  • La mesura s’aplicarà a les 12 escoles d’infants públiques de Palma: les 11 de gestió de l’Ajuntament i la de gestió del Govern (Verge de la Salut). Se’n beneficiaran 948 infants.
  • S’estableixen dos nous preus públics: un per al servei d’acollida de matí (7.30h a 8.30h) de 30 euros mensuals i un altre per al servei d’horabaixa (de 15h a 16.00 hores) de 40 euros mensuals.
  • Aquests trams també tindran bonificacions i reduccions (famílies en situació de vulnerabilitat 100%, famílies nombroses o monoparentals 50% i fills/es víctimes de violència de gènere 25%).
  • Es calcula que un 50 per cent dels infants que van a les escoles d’infants de Palma empren l’escola matinera i/o el servei d’horabaixa.
  • Es crea una nova tarifa en concepte de gestió de l’expedient d’admissió que es pagarà un únic cop en el moment de la matrícula d’admissió de l’alumne que serà de 155 euros. Es podrà aplicar una reducció per a les famílies en situació de vulnerabilitat del 50 per cent.

L’Àrea d’Educació destina 10.372.402 euros a les escoles d’infants, 7.877.715 euros provenen de fons propis de l’Ajuntament i 2.494.686 euros, de la subvenció que atorga la Conselleria d’Educació.

Fins ara, les quotes de les escoles d’infants es calculaven en base a la renda de les famílies, amb quotes que anaven dels 320 euros fins als 78 euros mensuals.